Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Налице са редица проблеми пред донорството и трансплантациите у нас, категоричен е лекар

Лошата организация и недобрата логистика също са предизвикателство, смята д-р Борил Петров от Болница "Лозенец"

12.05.2023 | 17:19 Редактор: Калина Донкова

Четири успешни бъбречни трансплантации бяха извършени за по-малко от месец в Болница "Лозенец". Още две се случиха и в УМБАЛ "Александровска". Страната ни обаче продължава да поддържа критично ниски нива на трансплантации и донорство.

"Въпросът защо имаме ниски нива на трансплантации у нас изисква да търсим комплексни отговори. Правим толкова трансплантации, колкото имаме донорства. Координаторите на трансплантации трябва да се активизират. Те трябва да разговарят сериозно с близките на хора, които биха могли да бъдат донори", коментира в ефира на предаването "Директно" д-р Борил Петров, началник на Клиниката по урология в болница "Лозенец".

Той изтъкна и друг проблем, който води до по-малко трансплантации, а именно лошото здравословно състояние на реципиентите на органи, поради дългото чакане на донори.

Необходимо е да бъдат въведени здравни карти, които освен да бъдат използвани за представяне в болнични заведения, в тях ще може да бъде отразено и желанието на човек дали след неговата смърт би искал да бъдат дарени органите му за трансплантация,  категоричен бе д-р Петров.

Лошата организация и недобрата логистика също са сред причините за проблеми в областта на донорството и трансплантацията на органи, посочи още той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.