Премиерът се надява ГЕРБ и ПП-ДБ да се върнат към законодателната програма

Всички заместник-министри са съгласувани с Мария Габриел, увери акад. Денков

23.06.2023 | 13:10 Редактор: Юлиан Христов
Премиерът се надява ГЕРБ и ПП-ДБ да се върнат към законодателната програма

"Със смяната на Гешев със Сарафов имаме рязко отклонение от тази законодателна програма, която бяхме приели. Надявам се да се успокоят страстите и първите две сили да седнат и да решат как да се върнат към законодателната програма". Това заяви премиерът акад. Николай Денков.

"Всички заместник-министри са съгласувани с Мария Габриел, тя обсъжда и с ГЕРБ, така че не може да се каже, че те не участват в процеса. Ако действително "Продължаваме промяната" решаваше сама какво да прави, отдавна щяхме да сме назначили областните управители. По същата процедура, по която беше съставен МС и сме на финалната права със списъка за заместник-министри, да продължат и разговорите с търсене на консенсусни лица за избор на областни управители", каза още Денков.

Премиерът уточни, че част от ангажиментите между двете сили бе да се създаде номинационен борд, който да избере ръководствата на регулаторите, пише БГНЕС.

"Преди да се отворят сроковете за кандидатстване, беше уговорено да има номинационен борд, през който да минат всички кандидати. Очакването беше да се направи борд. По спешност, както знаете, без съгласуване с ПП – ДБ, с подкрепата на ДПС и "Възраждане" внесе тези процедури за обсъждане предотвратявайки възможността да се направи борда. Аз предлагам да се върнат към договорките и да се направи такъв борд, който да обсъди предварително номинациите", каза още акад. Николай Денков.

Относно думите на президента Радев, че се въвличаме във война Денков поясни, че служебното правителство също е изпращало помощ към Украйна. "Тагарев обясни, че това, което подготвяме е подобно на пакетите, които бяха изпратени от времето на служебното правителство. Цялото нещо е медийна атака, която няма нищо общо със същината", допълни още премиерът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR