Очакваме първата патрулна фрегата до 2025, украински военни ще могат да се обучават

"До 60 украински военнослужещи могат да дойдат у нас", коментира Тодор Тагарев

22.06.2023 | 19:11 Редактор: Михаела Димитрова

Двата нови многофункционални кораба на Военноморските сили ще допринесат за повишаване на морската ни сигурност. Това заяви във Варна министърът на отбраната Тодор Тагарев и посочи, че проектът е приоритетен.

Първата от двете многофункционални модулни патрулни леки фрегати трябва да е готова до 2025 година. Министърът на отбраната Тодор Тагарев и министърът на финансите Асен Василев участваха в тържествената церемония по залагане на кила на втория патрулен кораб за Военноморските сили.

Министърът на отбраната отбеляза , че украински военни могат дойдат да се обучават. "Има решение на Народното събрание, което казва, че до 60 украински военнослужещи могат да дойдат у нас, за да бъдат обучавани и подготвяни да действат като бойни санитари на фронтовата линия. Никога и за момент не е ставало на въпрос, ние да изпращаме хора за участие в конфликта, под каквато и да е форма", обясни Тагарев.

Асен Василев не отрече, че през 2024 година е възможно да има ръст на бюджета за отбрана. "Бюджетът за отбрана се развива като процент от БВП, бюджетът е запазен в неговата цялост, така че Министерството на отбраната да може да реализира всички свои дейности и проекти", обясни финансовият министър.

Василев още веднъж подчерта, че бюджет с дефицит до три процента няма да доведе до орязване на социалните разходи. Пенсионерите ще получат увеличените пенсии от първи юли, учителските възнаграждения ще са 125% от средната заплата, със задна дата от 1 януари. С бюджета на здравната каса се гарантира минимална заплата на медицинските сестри от 1500 лева ,а за лекарите 2000 лева. Така всички социални плащания се запазват или се разширяват.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR