Тагарев: Два нови кораба ще повишат морската ни сигурност

Проектът е приоритет на Министерството на отбраната

22.06.2023 | 18:00 Редактор: Михаела Димитрова
Тагарев: Два нови кораба ще повишат морската ни сигурност

Новите два многофункционални кораба на Военноморските сили ще допринесат за повишаване на морската ни сигурност. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев във Варна, където участва в церемонията по залагането на кила на втория плавателен съд в корабостроителницата "МТГ Делфин“.

"Защитата на националните пространства е изключително важна задача, а двата кораба - "Храбри“ и "Смели“, ще дадат принос към концепцията на НАТО за възпиране и отбрана" посочи той.

По думите му проектът е приоритет за Министерството на отбраната и изрази задоволство, че възложен на българска компания. На този етап той се изпълнява по график, а скоро се очаква първият кораб да бъде окомплектован и да стане ефективно бойно средство.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви от своя страна, че строежът на нови кораби е бил "мечтата на поколения моряци, но в началото на проекта имало доза скептицизъм."

Той подчерта, че България е доказала, че и на нейната територия могат да се строят военни кораби, на които да се разчита за бъдещето на флота, а усилията вече са насочени към приемането на новите плавателни съдове и подготовката на екипажите.

По-рано днес министърът на отбраната Тодор Тагарев проведе среща с командния състав на Военноморските сили. По време на първото си посещение във вида въоръжена сила той беше запознат със състоянието и  анализа на проблемите на военния ни флот.

"Инвестиции за модернизация ще има. При прегледа Министерството на отбраната е единственото, което запазва бюджета си така, както е предвиден за тази година, тъй като имаме поети ангажименти към нашите съюзници да инвестираме определени средства в сектор "Отбрана". Изпълняваме тези ангажименти. Остава да превърнем парите в способности", посочи министър Тагарев в отговор на въпроси на журналисти. Той подчерта, че прегледът на инвестиционната програма не препятства стартирането на модернизационните проекти, които са достигнали необходимата степен на готовност.

"Бюджетът за отбрана за 2024 г. се развива като процент от БВП, точно така, както е заложено в стратегията за отбрана", посочи и министърът на финансите Асен Василев. "През тази година бюджетът е запазен в неговата цялост, така че Министерството на отбраната да реализира всички свои дейности и проекти", допълни той.

Министър Тагарев опроверга фалшивите новини за изпращане на военнослужещи в Украйна. "Има решение на Народното събрание, в което се посочва, че до 60 украински военнослужещи могат да дойдат у нас, за да бъдат подготвени и обучавани за бойни санитари. Никога не е ставало въпрос за изпращане на хора в конфликта под каквато и да е форма", подчерта министърът на отбраната.

В отговор на въпрос за т.нар. триъгълни сделки министър Тагарев поясни, че помощта за Украйна е дала възможност на някои страни да заменят старо въоръжение съветски образци с не ново, но с достатъчно добро и оперативно съвместимо от западни съюзници. "Проучваме тези възможности. Има и други европейски механизми за компенсиране на стойността на боеприпасите и на помощта, която се дава на Украйна", посочи министърът на отбраната.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Росен Кръстев
преди 10 месеца
Крайно време е да има обесени политици по стълбовете на София. Сигнализирай за неуместен коментар