fallback

Пленумът на ВСС прие да обсъди валидността на избора на Борислав Сарафов

В дневния ред бе включена и процедурата по избор на нов главен прокурор

22.06.2023 | 15:52 Автор: Михаела Димитрова

Пленумът на ВСС прие да обсъди валидността на избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функцията на главен прокурор от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. С 16 гласа "За" магистратите включиха в дневния ред предложението на прокурорската колегия да се обсъди и стартира процедурата за избора на нов главен прокурор, който да бъде избран на 26 октомври. Заседанието продължава вече втори час.

Магистратите приеха и предложението на правосъдния министър Атанас Славов да се обсъди кой орган е легитимен да избере наследника на Иван Гешев.

Против избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор се обявиха от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" и много магистрати.

Според Атанас Славов това решение трябва да се вземе от Пленума на ВСС, а изборът на главен прокурор трябва да се случи след правосъдната реформа, която, по негови думи, ще създаде ново устройство на съдебната власт. Магистратите не са на едно мнение дали Пленумът е способен да отмени решението за избора на Сарафов.

fallback
Още от България
fallback