Ако "Искър" прелее: Източните квартали на София са застрашени, "Хемус" и "Тракия" - под вода

На запад ще бъдат засегнати кварталите "Левски", "Христо Ботев", "Дружба" и "Слатина"

19.06.2023 | 19:40 Редактор: Вяра Димова
Ако

През изминалите години зачестяха бедствията, връхлетели България. Катастрофалните наводнения заплашват човешкия живот и причиняват тежки икономически загуби, водят до тежки последствия върху околната среда, а ние подготвени ли сме? 

Meteo Balkans направи симулацията при евентуалното приливане на язовир "Искър" с цел гражданска защита и евакуация при природни бедствия с приливане на реки и язовири.

При евентуално приливане на язовир "Искър", голямо количество вода (приблизително 655 300 000 m³) ще тръгне по поречието на р. "Искър" (от 817 м. надморска височина), която ще започне да наводнява населените места по посока София,(533 метра надморска височина) на както следва: 

- Панчарево от югоизток ще бъде залято. В ниските части от Герман ще бъдат наводнени. Районът на "Камбаните" и "Горубляне". 

- Язовирната стена на Панчаревското езеро ще бъде разрушена и водата от езерото ще навлезе към  източните и северни квартали на София.

Изходът към магистрала "Тракия" ще бъде първият потопен под вода. Водата ще продължи да нахлува към летище София, като до няколко минути ще се превърне в пристанище. На север водната стихия, ще залее изход към магистрала "Хемус" и ще продължи с бавни темпове на север към Враждебна, и северните квартали на града. 

На запад от летище София водата ще достигне до кв. "Левски", кв. "Христо Ботев", кв. "Дружба" 1,2 и кв. "Слатина". 

Снимка: meteobalkans.com


1
1 rate up comment rate down comment 0
Гражданска отбрана
преди 10 месеца
В един бункер под президентството има карта на районите които ще бъдат потопени при (евентуално) срутване на стената на язовир Искър. Показваха я на учениците при уроци по гражданска отбрана. Пораженията ще бъдат доста по страшни от описаните в статията. Само ще сромена че нивото на водата в центъра на София ще достигне до коня на Паметника на Цар Освободител ! Според картата 4м. А преди Панчарево ще бъдат отнесени Пасарел и Кокаляне изцяло ! Сигнализирай за неуместен коментар