"Цялата къща беше под вода": Разказват пострадалите от наводнението в Елешница

Частично бедствено положение е обявено и в община Елин Пелин след пороите

18.06.2023 | 18:53 Редактор: Юлиан Христов

Частично бедствено положение е обявено и в община Елин Пелин след пороите. В момента положението е овладяно. Нивото на реките на територията на общината започна да спада.

Мария Бондова е от първите, които се обаждат в кметството в село Елешница, за да съобщи, че реката може да прелее и да наводни къщата ѝ.

"Снощи започна да се пълни коритото на реката... Постоянно бяхме на балкона и слушахме как се увеличава шумът на реката. Звукът и бученето са добър фактор, който ни показва докъде е стигнала водата. Тя дори се вижда", каза Мария Бондова - жител на Елешница.

През 2005 година селото остава под вода. Тогава наводнението нанася сериозни материални щети. Поройните дъждове вчера припомнят на хората потопените им домове.

"Такова наводнение. Цялата къща беше под вода", разказа възрастен жител на селото.

"Снощи стана страшно. Големи притеснения, реката щеше да излезе. Направо ми се реве. Като видях реката. 2005 година имах в хола вода 50 сантиметра. Целият двор, стени тук, всичко беше бутнато", спомня си Христо Георгиев.

"Със сина ми дойдохме. Повече от метър се беше вдигнало нивото. Реката беше широка повече от 10 метра", разказа и Юрий Манолов.

Кметският наместник Кристалина Иванова спешно събира кризисни екипи, които започват да пълнят чували с пясък. В тях се включват, както живеещите в селото, така и десетки доброволци от съседните населени места.

"Пълнихме чували като пчелички, връзвахме и разкарваха с джипове хората“, казва Иванова.

От денонощие кметът на Елин Пелин доц. д-р инж. Ивайло Симеонов координира спасителните дейности и в село Голема Раковица.

От общинската администрация изказаха благодарност на всички доброволци за бързата и адекватна реакция.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.