Смешно, ако не беше тъжно: Бисери от матурите - България на 3 континента, хан Крум завладял Константинопол

Прабългарите се занимавали с котевъдство, смятат зрелостниците, явили се на матурата по история

19.06.2023 | 19:10 Редактор: Вяра Димова

Откъде идват българите и какви са били границите на страната ни? Тези и още много нови данни за историята на България откриваме в отговорите на зрелостниците от матурата по история.

Българите са дошли по пътя на копривата. Така смятат част от зрелостниците, избрали матурата по история тази година. Tехните учители усърдно са събрали най-интересните отговори, които ни представят нов прочит на миналото ни. Според историка Калин Танев тези бисери не определят нивото на учениците, само показват липсата на подготовка и слабата езикова култура.

"Аз не виждам драма в това нещо. Винаги ще има ученици, които избират тази матура, защото им трябва оценка. Затова голяма част от тези бисери са за да се посмеят хората", коментира Танев.

За да не се смеят хората, учителят предлага - историята да се преподава така, че децата да разберат какво и защо предопределя събитията в миналото ни. 

"Историята ни е необходима, защото виждаме как обществото ни се лашка заради непознаването на историята. Тази година научихме кой е бил основният поминък на прабългарите", посочи историкът.

Прабългарите се занимавали с котевъдство, но имало доказателства, че са правели и пластични операции.  "Това говори за чиста проба невежество", смята Танев.

Освен промени в историята, учениците прекрояват и картата на света, правейки България не на 3 морета, а на 3 континента. Хан Крум завладял източната част на Австралийския хаганат и присъединил към България областта Пенсилвания. И въпреки че Пенсилвания вече е част от нашето наследство, Цариград все още остава непревземаем блян на българите. Хан Крум е превзел Константинопол, но не успял да превземе Цариград.

Според Танев матурата развива критичното мислене на учениците, което е основното в съвременни свят. "Матурата е страхотна, много е благодатна. 80% от матурата са текстове, които трябва да работиш с тях. Може би трябва вече да се върви към интердисциплинарност и да се обвърже с литературата, географията", обясни още той.

И въпреки забавната картина, Танев вижда връщане към нормалност в приемането на историята. 

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.


14
1 rate up comment rate down comment 0
Ева
преди 10 месеца
Проверете си правописа. Нелепо е, ако ще коментирате учениците. Сигнализирай за неуместен коментар
13
0 rate up comment rate down comment 1
Мими
преди 10 месеца
Без да искам си изтеглих матурата. Тя е била много лесна. Нашата матура в 4 клас беше по-трудна от тази,която видях. Въпросите са много лесни. Сигнализирай за неуместен коментар
12
5 rate up comment rate down comment 1
Бай Добри
преди 10 месеца
.....са готови за сценаристи при Учиндолския.... Сигнализирай за неуместен коментар
11
27 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 10 месеца
Крушите не падат далеч от крушата. Каквито родителите, такива и децата. Но най-тъпите, най-много претендират за права, доходи, жизнен стандарт и т.н., децата им са неприкосвенни, каквато и глупост да направят, учителите са виновни, че семейството им е глупаво ... Винаги някой друг е виновен, че крушата е крива. Безнадеждно положение. Сигнализирай за неуместен коментар
10
22 rate up comment rate down comment 5
dzdaskalov@gmail.com
преди 10 месеца
*** народ - слаба държава. С такова поколение, не е ясно защо някои си мечтаят за просперираща България. А и сме си изгубили колониите Австралия и Пенсилвания , без колонии на какво се надяваме? Сигнализирай за неуместен коментар
9
16 rate up comment rate down comment 30
анонимен
преди 10 месеца
За това невежеството са виновни УЧИТЕЛИТЕ в България! Сигнализирай за неуместен коментар
8
44 rate up comment rate down comment 11
Мияча
преди 10 месеца
1во до анонимен, ако имате дете колко часа му отделихте, за да прави разлика между кон и коте...Това са проблеми във семейството не на учителите...Че училищната система е тотал щета, но и забелязвам, че в БГ да си родител означава:Хладилника да е пъленСметките платениДетето с новият iphoneДа има за джобниИ край ангажиментът да си родител е отхвърлен...Нали има училищаТам е задължително да ги научат на всичко те са виновни, а аз(родителят) съм невинен... Сигнализирай за неуместен коментар
7
37 rate up comment rate down comment 2
Fhr
преди 10 месеца
Добре че е имало матури за да се появи в пресата нещо весело. Сигнализирай за неуместен коментар
6
29 rate up comment rate down comment 9
анонимен
преди 10 месеца
Ако аз бях учител, вместо да търся начин, да се обяснявам, щях да напусна! Това е недопустимо, знанията на тези деца са на нивото на третокласник. Да не говорим за тотална липса на логика и обща култура. Сигнализирай за неуместен коментар
5
21 rate up comment rate down comment 12
анонимен
преди 10 месеца
Браво на учителите и на МОН Сигнализирай за неуместен коментар