Зрелостниците определиха матурата като "лесна", трябват им поне 30 т., за да са я издържали

За втора поредна година изпитът бе разделен на три модула

19.05.2023 | 19:03 Редактор: Михаела Димитрова

Над 46 хил. зрелостници се явиха на държавен изпит по български език и литература. Изпитът започна в 8:30 тази сутрин. На абитуриентите се падна да пишат по "Посвещение" на Петя Дубарова.

Точно в 5 часа и 50 минути беше генериран вариант номер 1 на изпита за зрелостниците в Министерството на образованието.

За най-важния изпит в средното си образование, някои от зрелостниците разчитаха на знанията, а други на късмет.  За втора поредна година изпитът е разделен на три модула, а целта - да се предотврати преписването и купуването на отговори.

Първи модул е с времетраене 60 минути и съдържа 21 въпроса, от които 10 тестови и 11 с кратък свободен отговор. Втори модул също е 60 минути. В него зрелостниците трябва да решат 13 тестови задачи и 11 с кратък свободен отговор. 

Пред избора дали да развиват интерпретативно съчинение върху "Пътят на посвещаването в любовта" в произведението "Посвещение" на Петя Дубарова или да напишат есе на тема "Живот в мрежата" бе пред дванадесетокласниците в трети модул който е 120 минути.

"Лесна" - така определиха матурата първите излезли ученици от 138-о училище.

И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. Резултатите от матурата ще бъдат обявени до 9 юни. 

Вижте повече в репортажа на Стефан Борисов.