Едни разчитат на знания, други - на късмет: Как се справиха учениците с "Посвещение" на Петя Дубарова

Матурата по БЕЛ се проведе в 4200 учебни зали

19.05.2023 | 13:48 Редактор: Петя Кръстева

Близо 48 хиляди зрелостници се явиха на задължителната матура по български език и литература. За най-важния изпит в средното си образование някои от тях разчитаха на знанията, а други на късмет. 

"Имаме добра подготовка още от началото на годината, заради което се надяваме всичко да мине добре. Не се надявам матурата да е лесна, но ще се справим. На третия модул може би ще се падне Никола Вапцаров", каза един от зрелостниците.

По традиция изпитният вариант беше генериран в Министерството на образованието рано сутринта - в 5:45 ч. Падна се вариант 1. 

Изпитът се проведе в 4200 учебни зали, а за реда следиха 9000 квестори. За втора поредна година изпитът е разделен на три модула с цел да се предотврати преписването и купуването на отговори. За есето и съчинението има две различни теми, за да се избегне объркване сред учениците. Темата за съчинението беше: "Пътят на посвещаването в любовта" по стихотворението "Посвещение" на Петя Дубарова, а за есето "Живот в мрежата".

Зрелостниците разполагаха с 4 часа, за да се справят с изпита. 

"За човек, който е учил, изобщо не беше трудна", сподели зрелостник след излизането от изпита. Друга дванадесетокласничка призна, че се е затруднила на първия модул, но пък есето е било на хубава тема.

И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100, а изпитът се смята за издържан при минимум 30.

Вижте повече в репортажа на Стефан Борисов.