Зрелостниците предпочетоха английския език за втората матура

Над 47 000 души се явиха на държавен зрелостен изпит, чакат резултати до 9 юни

23.05.2023 | 13:40 Редактор: Петя Кръстева

Зрелостниците се явиха на втора задължителна матура. До изпита бяха допуснати над 47 000 души, които можеха да си избират предмет. Вариант 2 се падна на втората задължителна матура. Той беше изтеглен малко след 7:00 часа в Министерството на образованието и науката.

Служебният ресорен министър проф. д-р Сашо Пенов пожела успех на всички ученици преди началото на изпита. 

И тази година най-много от завършилите профилирани гимназии са избрали да положат изпит по английски език като втора задължителна матура. Следват биология и здравно образование, география и икономика, математика, философия. 

"Най-много ще се явяват на изпита по английски език - около 12 000 са допуснатите", уточни зам.-министър на образованието Мария Гайдарова.

Повечето от учениците нямаха притеснения и влязоха на изпита с усмивка. 750 училища посрещнаха зрелостниците без притеснения около организацията и провеждането на матурата.

Вместо втора задължителна матура, завършващите професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Над 11 500 от тях защитават дипломен проект, а близо 12 000 се явяват на изпити по професията, включващи теоретична и практическа част. 

Първата задължителна матура беше по български език и литература - на 19 май. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 9 юни.

Вижте повече в репортажа на Стефан Борисов.