Щети за хиляди левове в Северозапада, местните не вярват на държавата: Ще се справим сами

Частично бедствено положение е обявено в три общини във Врачанско

17.06.2023 | 18:35 Редактор: Искра Ангелова

В Берковица продължават да се борят с последствията от поройните дъждове. Военнослужещи от Сухопътните войски и днес оказват помощ на хората. Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова обеща еднократната финансова помощ до 1 500 лева за нуждаещите се да стигне максимално бързо.

Частично бедствено положение е обявено в три общини във Врачанско. Проливните дъждове са нанесли сериозни щети. Водната стихия е откъснала довеждащ водопровод в село Лютидол. Днес доброволци и местната управа отводняваха десетки домове в района.

Пожарникари, арендатори и доброволци укрепиха диги и отводниха десетки наводнени къщи във врачанското село Лиляче.

"Ако не бяха тези момчета, с тази помпа кога ще го ще го изтегля? Целият приземен етаж е бил във вода. Направих импровизиран мост, за да мога да вляза в стаята, да стигна до хладилника и да взема храна. От банята излизаше вода от отточния канал, плочки изпопадаха, но какво да ви кажа - чудо", каза Тинко Оризарски от село Лиляче.

Щетите в дома му са за няколко хиляди лева, но казва, че ще се справи сам, защото не вярва да получи помощ от държавата.

"Държавата не е помогнала на никой, няма да помогне и на мен. Значи тя ще помогне на някой големец, на мен - не", допълни той.

Контролирано се изпускат микроязовирите в района. Пороят е нанесъл много поражения в общините Враца, Криводол и Мездра. Откъснат е довеждащ водопровод в село Лютидол, а в Ребърково - Клисурска река е нанесла поражения на гробищния парк. В Монтанско също са наводнени няколко населени места.

"Сумер, Трифоново, Крапчене, Долно Белотинци и Николово пострадаха от придошлата река Шугла. Язовир "Огоста" се контролира денонощно и в момента има екипи там, но имайки предвид огромното количество дъжд, през тази нощ язовирът се е качил с около 50-60 см", поясни областният управител на Монтана - инж. Валери Димитров.

Социалният министър Шалапатова се запозна на място с предприетите действия в Берковица и село Лиляче. Тя заяви, че на тежко пострадалите ще бъде отпусната еднократна финансова помощ до 1 512 лв.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Сухопътните войски


1
0 rate up comment rate down comment 0
Joko
преди 10 месеца
Да вярваш ха държавате в все едно на вярваш на такива мушшеници като хАссенчо кьовлийчто и КЪрро хАрвадлията. Сигнализирай за неуместен коментар