Залети пътища, наводнени къщи: Воден апокалипсис в Северозападна България

В община Враца най-засегнато от пороите е село Лиляче

17.06.2023 | 15:45 Редактор: Юлиан Христов

Бедствена остава обстановката и след новите дъждове днес в Северозападна България. Отново са залети пътища и инфраструктура.

Частично бедствено положение беше обявено на територията на общините Враца и Криводол. Движението по пътя между двете общини беше възстановено тази нощ след отичане на водата от пътната настилка.

В община Враца най-засегнато от пороите е село Лиляче, където са залети голяма част от къщите и има компрометирана инфраструктура.

През цялата нощ екипи на пожарната и общината осигуряваха безопасността на местните жители и отводняваха наводнените постройки.

Работата на екипите продължава и днес.

В четири села в община Мездра също беше обявено частично бедствено положение. Това са Люти дол, Ребърково, Крапец и Боденец. В района се следи нивото на река Искър, което е високо, но далеч от критичните стойности.

Подобна е и ситуацията с реката на територията на община Роман.

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова беше на посещение в Берковица, за да провери дали предприетите мерки са ефективни. Тя заяви, че нуждаещите ще получат еднократната финансова помощ до 1 512 лева.

Снимка: БГНЕС