МВР увери: Няма данни за бедстващи или застрашени хора, следим язовир "Огоста"

Обявено е бедствено положение в община Димово

17.06.2023 | 15:33 Редактор: Юлиан Христов
МВР увери: Няма данни за бедстващи или застрашени хора, следим язовир

Силите и средствата на звената на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" участват в локализирането и ликвидирането 35 произшествия, с 42 единици техника и 105 служители, съобщиха от МВР.

От 00:00 до 12:00 часа днес пожарните екипи са реагирали на 40 сигнала за произшествия, от които 4 пожара, 35 аварийно-спасителни дейности и 1 лъжлив сигнал.

Към момента няма данни за бедстващи или застрашени хора.

В София на терен работят 2 екипа като, усилията са насочени към отводняване на частни домове в кварталите - "Нови Искър" и "Витоша".

По информация на "Напоителни системи" към момента в язовир "Искър" има наличен 12% свободен обем, а язовир "Панчарево" е 1,80 м под кота от преливника, изпуска се с 15 куб. м в секунда.

В началото на с. Батулия, общ. Своге, пътят към махалите "Ръсево усое" и "Широка поляна" е компрометиран от свлякла се земна маса. Пътят е непроходим за превозни средства. Няма и ел. захранване в махалите. Към момента няма бедстващи хора. Над селото има и откъснати два малки моста.

В с. Владо Тричково пътят към махала "Радач" е изровен и затлачен от земна маса, на места отнесен. Постоянно живущите в района са около 4-5 човека, няма бедстващи.

7 екипа от районното подразделение на пожарната в Монтана извършиха дейности по отводнявания в мазета и дворове в селата: Крапчене, Трифоново, Сумер, Долно Белотинци, Гаврил Геново и Боровци.

Осигурено е непрекъснато наблюдение на язовирите "Клисурица", "Хр. Смирненски" и "Огоста", с помощта на хидромодул се извършва при необходимост изпускане на водите.

След преминалия през района на гр. Дунавци силен дъжд и преливане на река над дигата, са наводнени около 60 къщи и дворове, водата на различните места е с различно ниво от 60 см до 100 см. Към момента на терен работят 3 екипа с 4 мотопомпи от РДПБЗН - Видин, които извършват дейности по отводнявания в мазета и дворове.

Евакуирани са хората от ниската част на града. Няма сведения за бедстващи хора. Реката се е прибрала в коритото си.

Обявено е бедствено положение в община Димово.

Снимка: Министерството на отбраната