Тагарев: Ще опитаме да станем част от поръчките за боеприпаси калибър 155 mm за Украйна

"Вече не става въпрос само за предоставяне на въоръжение", каза министърът

16.06.2023 | 17:13 Редактор: Михаела Димитрова
Тагарев: Ще опитаме да станем част от поръчките за боеприпаси калибър 155 mm за Украйна

Ще помагаме на Украйна с много ясното разбиране, че това е не само морален ангажимент към страна, близка до нас и жертва на агресия, а това е наш стратегически интерес, за да можем да гарантираме сигурността в нашия регион. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред български журналисти след края на двудневното заседание на своите колеги от НАТО в Брюксел.

По неговите думи европейската инициатива за придобиване на боеприпаси е само една от няколко и предвижда повишаване на възможностите за производство и за възстановяване на запасите на съюзниците.

"Първата ни реакция, според мен, не беше достатъчно добра, изразихме пасивност", коментира той по повод това, че България все още не е част от общите европейски поръчки за боеприпаси калибър 155 милиметра.

"Тази инициатива даваше възможност за инвестиции в нашата отбранителна индустрия, които да ни помогнат и да преминем към стандартите на НАТО. Заради пасивността си забавихме доста действията, ще проучим доколко е възможно в момента да осъществим тази идея", добави Тагарев.

"Същото важи и за други инициативи като тази за поддръжка на бронетанкова техника", отбеляза той. По неговите думи България има възможности да се включи в тази дейност.

"Вече не става въпрос само за предоставяне на въоръжение на Украйна, а и за изграждане на капацитет, на бази за ремонт на техниката, за подготовка на украински военнослужещи, за почистване на мини, които са с хиляди на и около фронта", посочи министърът, цитиран от БТА. 

"За съжаление, въпреки предоставената от нас помощ, войната продължава с много високо темпо. Много голямо впечатление ми направи абсолютната ангажираност на всички страни тук, с много ясното разбиране, че помощта за Украйна означава гарантиране и на нашата сигурност", допълни той по повод завършилата среща на министрите на отбраната от Алианса.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 1
Хаха
преди 10 месеца
Тодор Тагарев да вземе да се гръмне с тия боеприпаси Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 3
Ала бала
преди 10 месеца
Предлагам боеприпасите да се складират в народното дъбрание.Депутатите да се съберат да си гласуват увеличение на заплатите,което е гаранция,че всички ще са вътре.И тогава да взривим боеприпасите,да видим дали са качествени. Сигнализирай за неуместен коментар