Нинова: Изхарчени са парите от фонда за бедствия, Асен Василев да се яви в НС

Младите хора си взимат децата и се изнасят, дори не си възстановяват къщите, заяви лидерът на БСП

16.06.2023 | 11:45 Редактор: Тодор Петров
Нинова: Изхарчени са парите от фонда за бедствия, Асен Василев да се яви в НС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска министърът на финансите Асен Василев да бъде поканен днес в Народното събрание в рамките на парламентарния контрол и да каже дали има средства във фонда за бедствия.

"Всички виждате колко е тежко положението с наводненията в страната, трябва държавата изключително бързо да реагира, а това означава да подпомогне финансово пострадалите хора. Сигурни сме, понеже сме в средата на годината, без редовен бюджет, че във фонда за подпомагане при бедствия и аварии няма пари, изхарчени са", посочи Нинова. 

Тя поиска Василев да дойде при депутатите и да каже има ли нужда парламентът да гласува целева помощ, за да гарантират на тези хора, че много бързо и спешно държавата ще им помогне.

"Тези наводнения в Северозапада ще имат много дълготрайни последици, именно от тази гледна точка - демографски въпрос, развитие на районите", коментира още лидерът на БСП, предаде БТА. 

"Младите хора си взимат децата и се изнасят, дори не си възстановяват къщите", подчерта Нинова.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков каза, че министър Асен Василев участва в Съвета на икономически и финансови въпроси ЕКОФИН, но все пак ще се обадят в Министерството на финансите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR