Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Панов, НСОРБ: Щетите от наводненията са огромни, размерът на еднократната помощ не е достатъчен

Бюджетът на общините остава проблем пред местната власт, категоричен е той

16.06.2023 | 10:11 Редактор: Калина Донкова

Огромни са щетите в засегнатите от обилните валежи и последвалите наводнения населени места у нас. Това коментира в ефира на предаването "Директно" председателят на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Велико Търново Даниел Панов.

По думите му кметовете са реагирали адекватно, а организацията между местна власт, военни, доброволци и граждани е на ниво. Нужна е обаче помощ от страна на държавата за справянето с щетите.

"Реално си помислете 1512 лв. за какво стигат на едно семейство при условие, че цялата покъщнина е била под вода или водата я е отнесла", каза той.

Панов бе категоричен, че въпросът за превенцията отново бива повдиган, след като бедствието е факт, и коментира критиките към кметовете за непочистени речни корита.

"Речните корита са приоритет на държавата, те са държавна собственост. За да тръгне един проект, който сме изработили за почистване на речното корито на река Янтра например, той трябва да мине през няколко институции, за да го одобрят, а там минават не месеци, а в случая във Велико Търново мога да ви дам пример за 3-годишен такъв срок, в който се съгласуват всички процедури. В един момент областна администрация трябваше да върне тези средства отново в държавния бюджет, тъй като срокът, в който ние трябва да ги използваме, изтече", обясни той.

Бюджетът на общините е проблем, изтъкна още председателят на НСОРБ пред Bulgaria ON AIR

"НСОРБ постигна в хода на преговорите с Министерството на финансите за бюджетната рамка за 2022-а година и впоследствие актуализацията на държавния бюджет, те дадоха възможност на общините да продължат да работят със стария бюджет и да се справят със ситуацията на фона на ръста на цените и инфлацията. Но въпреки това, редица общини се наложи да преразглеждат инвестиционните си програми и максимално да оптимизират разходите", посочи още Панов.

Вижте целия разговор във видеото.