"Плаках през цялото време": Хората от Етрополе заварват апокалипсис, реколтата е унищожена

Реките в града излязоха от коритата си

15.06.2023 | 18:38 Редактор: Искра Ангелова

Отнесени мостове, наводнени къщи, разбити пътища и опасност хората да останат без питейна вода. Такава е ситуацията в Етрополе, след поройните дъждове снощи.

"Воден ад, неочаквано, наистина беше страшно", сподели жител на Етрополе.

"Никой не обръща внимание, все едно не сме живи в този квартал, изскубна водопровода, трагедия", коментира друга местна.

Отнесени земеделски култури, наводнени къщи и разрушени мостове - така изглежда Етрополе след поройния дъжд. Реките в града излязоха от коритата си и превърнаха улиците в езера. Домът на Саво е един от най-тежко пострадалите. Приземният етаж е покрит с кал.

"Тук беше потоп, пороен дъжд, за кратко време реката вече преливаше. Едно мостче имаше по-нагоре - откъсна се, оттам дойдоха насам по-силни води. Всичко е в кал, нищо не може да се направи, не виждам виновен, природно бедствие е", споели Саво.

С багер и помощта на приятели разчистват наносите. Най-пострадали са къщите в непосредствена близост до една от реките.

"Завари ме при кравите, плаках през цялото време. Не посмях да мина през моста, защото ме е страх да не се срине и да ме отнесе, трагедията е голяма", категорична е Радка.

Иван и Радка идват във вилата си и заварват апокалипсис.

"Всичко е в тиня и вътре, и вън", допълни тя.

Жената си обяснява случилото се освен с голямото количество излял се дъжд, така и със състоянието на речните корита.

"Когато бях малка, дядо ми не даваше нищо да се хвърли в реката, сега хвърлят сено, торове. Горе беше депо за строителни материали", поясни Радка.

Заради това съпругът ѝ взима нещата в свои ръце.

"Извиках трактор, дойдоха изчистиха ми го, но го занемариха", коментира още Иван.

Разрушен е мостът, който води до помпената станция, засега няма опасност населеното място да остане без вода, но тя не е годна за пиене и се запасяват с минерална вода.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Bulgaria ON AIR