Изслушаха Гешев в Страсбург, обеща да даде подробности в България

Главният прокурор заяви, че ще изчака решението на президента Румен Радев

13.06.2023 | 18:46 Редактор: Михаела Димитрова

Иван Гешев бе изслушан в Европарламента в Страсбург. Той говори пред групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, а предложението на Пленума на Висшия съдебен съвет за предсрочното му освобождаване от длъжност вече е заведено в деловодството на президента. 

"Ще изчакам решението на президента Радев относно указа за моето отстраняване, ще изчакам решението на Конституционния съд и каквото имам да кажа, ще го кажа в България", заяви Гешев пред журналисти след края на заседанието в Страсбург.

От своя страна заместник-правосъдният министър Емил Дечев, който също присъства на изслушването на главния прокурор, заяви, че каквото и да се е случи оттук нататък, е много важно фигурата на главния прокурор в България да остане, тъй като окръжните прокурори ще разполагат с много голяма и почти неограничена власт. 

Евродепутатът Елена Йончева, която също присъства на изслушването, сподели, че е чула доста скандални неща, свързани с "Барселонагейт", за които ще научим повече, когато му дойде времето.

Главният прокурор Иван Гешев заяви още, че в България скоро ще даде изявление, от което ще се разберат подробности от случилото се в Страсбург. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR