Остри реакции след отстраняването на Гешев. ИТН: Закъсняха

От ИТН го определиха като "закъсняло"

13.06.2023 | 18:57 Редактор: Вяра Димова

Гешев е поискал да бъде изслушан в парламента по конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта. Предвижда се това да стане утре.

Предложението на Пленума на Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор е заведено днес в деловодството на Администрацията на президента и се разглежда, съобщиха от президентството.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" заявиха, че процедурата предполага бързото произнасяне на президента.

"Няма конституционни и законови пречки за това произнасяне", коментира Атанас Славов.

От ГЕРБ обявиха своята позиция в социалните мрежи и заявиха, че отстраняването на главния прокурор е стъпка по пътя към съдебната реформа. 

"Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще продължи последователно да работи за успешната ѝ реализация, както обещахме пред българските граждани", посочиха от партията.

От "Възраждане" пък определиха отстраняването на Гешев като "вътрешномафиотска война".

"Мафиотският клан на "Продължаваме промяната" и ДБ се обедини с мафиотския клан на ГЕРБ и ДПС. Сега остава само да видим дали ще се споразумеят или ще се хванат гуша за гуша", коментира Костадин Костадинов.

Като закъсняло, така Тошко Йорданов коментира предсрочното освобождаване на Иван Гешев. 

"Не е недостатъчно, не е само това проблем в прокуратурата. Ние от ИТН ще внесем предложения, които да доведат до децентрализация на прокуратурата. Смяната на един Гешев с друг не е съдебна реформа", каза Йорданов от "Има такъв народ".

Главният прокурор ще бъде изслушан в парламента утре показва справка в дневния ред на правната комисия. Припомняме, че Иван Гешев встъпи в длъжност през 2020г., а мандатът му трябваше да бъде 7 години.  

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ала бала
преди 10 месеца
ВСС махна Гешев,под командата на Тиквата и Шиши.Къде сме ние?***,прокуратура,следствие,полиция, т.н.Търтейски отганизации на гърба на хората.Разбойник до разбойник.Това е нашата управа.И края не се вижда на тази *** Сигнализирай за неуместен коментар