Над 100 хотелски бази трябва да върнат парите на държавата за украинските бежанци

Близо 18 млн. лева са средствата, които очакват да получат хотелиерите

09.06.2023 | 13:44 Редактор: Петя Кръстева

Излязоха списъци с нарушения на хотелиери, настанили украински бежанци у нас. Оказва се, че над 100 бази трябва да върнат парите на държавата по програмата за настаняване. Причината е, че констатирани редица разминавания в броя на бежанците.

Двата списъка на Министерството на туризма, един - с пари за получаване по действащата програма, а друг - със суми за връщане заради нарушения, повишиха напрежението сред собствениците на хотели. 

"Тази година не сме взимали никакви средства. Положението е трагично при нас. Когато се видях в списъците, че имам да връщам пари, съм меко казано в шок. При мен всичко е било изрядно. Всички чужденци са регистрирани няма мъртви души", коментира Цанко Гамов.

И докато едни се притесняват, че трябва да връщат пари, други пък не присъстват в нито един от двата списъка. 

"Липсваме, не знам какво да правя - няма информация и чакаме следващ списък. Не съм получавала средства за тази година от началото – от януари до момента, от миналата година също имам плащания за храна, които ми липсват", оплака се Вера Николова. 

По думите на хотелиера Красимир Белорешки от Слънчев бряг, "вече има хотели без ток, не защото не искат да го плащат, а защото няма плащане 6 месеца".

Близо 18 млн. лева са средствата, които очакват да получат хотелиерите, настанили бежанци у нас. От министерството обясниха, че до 10 дни парите по програмата ще бъдат преведени. Докато чакат, хотелиерите се опасяват, че изпускат резервации за летния туристически сезон, без да знаят дали програмата ще бъде удължена. 

"В момента срокът ѝ на действие е до 30 юни. От 1 юли нито аз, нито моите колеги, нито бежанците, знаят какво ще последва. Хората през последните две седмици са изключително притеснени. В Украйна се случват изключително много неща и ако тази програма им се прекрати, не знаят къде могат да отидат и какво да правят", обясни Елена Андонова от Българската асоциация за туризъм. 

Лидия от Запорожие призна, че ѝ е изключително тежко - няма къде да живее и разчита на една пенсия. 

Хотелиерите остават в протестна готовност. Те са категорични, че ако програмата не бъде удължена, ще бъдат принудени да изкарат бежанците от хотелите.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.