Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Илин Димитров: Не съм убеден, че има измами с парите за бежанците

Дори да има, то те са съвсем малко, смята доскоршният министър на туризма

07.06.2023 | 22:34

Не съм убеден, че има измами с парите за бежанците. А дори да има, то те са съвсем малко, каза доскорошният министър на туризма Илин Димитров.

Дори един и същи човек да е регистрран на няколко места, не значи, че е платено за всяка регистрация. Парите следват бежанеца. Ако той се премести от един хотел в друг, или в трети, то към първия и втория хотел плащанията спират, обясни предишният реосрен министър.

Не може да се хвърля вина върху всички хотелиери. Ако някой е извършил престъпление, то това не са всички. Но нека прокурорите да кажат има ли измами, посъветва Димитров.

Министерството работи с документи и с това, което хотелиерите декларират. Но ведомството няма как да установи дали някой е подал умишлено грешни данни. Други са контролните институции, които могат да проверят, посочи Илин Димитров.

Ако едно лице не е установено при проверка на адрес, това не означава, че не е отишло на лекар или до магазин, даде пример още предишният министър на туризма.

Това, че някой е регистрирал някого, не значи, че ще му се плати. Има контролни механизми срещу това. За да получи някой пари по програмата, данните трябва да съвпаднат с няколко условия - най-важното е този човек да е регистриран от "Гранична полиция" и  да е влязъл в България. Плащане се прави и след проверка на списък от агенцията по бежанците, обясни доскорошният министър.

Извън това, след решение на комисия от 20 души от пет институции са разписани 17 милиона лева за доплащане. Установено беше, че има един милион за връщане. Парите минаха през МС и до дни трябва да бъдат платени, каза Димитров.

България е шеста в света по възстановяване на сектора, очакваме рекорден сеозн, по-добър от 2019 година, посочи още Илин Димитров. Категоризирани бяха над 200 обекта, изпратихме аташе в Турция, предстои това да се случи в Румъния и Великобритания.