Почивката в България е двойно по-евтина от тази в Гърция

Активно пътуващите в страната са около 3,5 млн. души

09.06.2023 | 10:52 Редактор: Петя Кръстева
Почивката в България е двойно по-евтина от тази в Гърция

От края на миналата година сферата на туризма се движи с ръст от 10% спрямо 2019 г. Предпандемичната година се явява до момента по-слаба от 2023 г., която се очертава като една рекордна година. Големите ръстове са в така наречените културен туризъм в градска и историческа среда и балнео спа и уелнес туризъм. 24 млн. са пътуванията на българите вътре в България, а активно пътуващите в страната са около 3,5 млн. души. Това коментира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му, по време на пандемията хората са спрели да пътуват, но с премахването на ограниченията са сложили край и на тази тенденция. Според Драганов инфлацията също допринася за ръста в туризма, тъй като хората осъзнават, че парите им се обезценяват и предпочитат да пътуват, отколкото времето да ги "изяде". Той изтъкна още, че традиционните почивки са станали къси - в рамките от 3 до 5 дни.

Според барометъра на Post Office във Великобритания, който публикува данните си преди няколко седмици, България е на първо място за евтина почивка, а Гърция е два пъти по-скъпа от нашата страна.

Слънчев бряг и турският Мармарис са най-евтините места за море от всички дестинации в Европа, посочи Драганов. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС


4
1 rate up comment rate down comment 0
Балумбата
преди 10 месеца
А Румчо балкантуриста, ще чака гости от столицата "а дано, ама надали" Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
2
преди 10 месеца
Показателно е че при гръците няма свободни места за настаняване с изключение на скъпите острови. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
И не е по-евтина от
преди 10 месеца
За човек от югозапада включая и столицата, му трябва един резервоар гориво, при цена 2.56 лв. бензин и 2.46 дизел и 500 Евро (996 лв.) за седмица работна (5 дни) нощувки на 5 човека.Храната си я носиш в багажника.Дрехи не ти трябват щото е топло.Общо 1200 лв. или 48 лв. за човек на ден. С цели 8лв. по- скъпо от еднодневна екскурзия за плаж в Гърция.За България започваме от 500 лв. за гориво и 80 лв. на човек на ден за умрелия Слънчак. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 10 месеца
Ама е осем пъти по-мизерна и скапана Сигнализирай за неуместен коментар