"Няма нищо воеводско в това, което прави прокуратурата": ВСС ще изслушва Сарафов

Кадровиците оттеглиха едното от исканията за отстраняване на Гешев, той пък се обяви против това

08.06.2023 | 18:53 Редактор: Юлиан Христов

Висшият съдебен съвет разглежда исканията за отстраняване на главния прокурор. Първоначално те бяха две, но кадровиците прекратиха процедурата по първото предложение.

Близо 10 часа продължава заседанието на Пленума на ВСС. Членовете на съвета гледаха и слушаха пресконференцията на главния прокурор от 15 май, на която той скъса оставката си и нарече и нарече политиците "боклук".

Със 17 гласа Пленумът на ВСС взе решение да отпадне първото искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев за нарушаване на служебните му правомощия. Искането за отпадане на процедурата дойде от Огнян Дамянов и беше подкрепено от всички шест вносители на предложението.

"Оттеглям предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор по Член 128", каза той.

Гешев се обяви против оттеглянето на процедурата.

"Аз не се притеснявам от нищо и искам цялата фактическа част да бъде изяснена, и най-вече несъстоятелността на това искане. Заговори се и за натиск върху шестимата вносители на искането", каза главният прокурор.

"Г-н Гешев, няма нищо воеводско в това, което прави прокуратурата в момента", каза Огнян Дамянов.

"Моите мотиви не са емоционални, а дълбоко премислени. Но за мен не съществува ангажимент днес да ги обявя публично в това заседание", каза от своя страна Калина Чапкънова.

В основата на този обрат в мнението на кадровиците било постановление на прокурор от Софийската градска прокуратурата, от което става ясно, че липсват доказателства, по твърдения, че Иван Гешев се е намесил в разследването за взрива до автомобила му.

След 30 минути почивка започна разглеждането на доказателствата по второто искане за оставката на Иван Гешев. То е за уронване на престижа на съдебната система и включва изслушването на свидетели, сред които директорът на националното следствие Борислав Сарафов и неговия заместник Ясен Тодоров.

Сутринта членовете на ВСС бяха посрещнати от протестиращи в подкрепа на Иван Гешев. Новият правосъден министър Атанас Славов пък заяви, че ще настоява за спазване на всички принципи на надеждния съдебен процес.

"Призовавам към спазване на законовата процедура и да стигнем за ден-два до ясно решение", каза Славов.

Утре се очаква и официално изявление на главния прокурор Иван Гешев по националната телевизия.

Кадровиците ще изслушат зам. главния прокурор Борислав Сарафов, който трябва да коментира какво е било състоянието на обвинител номер 1 в деня на пресконференцията, на която той скъса оставката си.

След изслушването му и това на Ясен Тодоров, кадровиците ще продължат с разглеждане на внесените доказателства в исканията за отстраняването на Гешев.

Правосъдният министър Атанас Славов каза, че заседанията ще продължат колкото време е необходимо, за да бъдат изяснени всички казуси.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.