Остри атаки в НС още в първите минути живот на кабинета "Денков-Габриел"

Церемонията не мина гладко и беше съпроводена от взаимни обвинения

06.06.2023 | 18:32 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев напусна Народното събрание преди новите министри да положат клетва. Кабинетът "Денков-Габриел" все пак беше гласуван, но церемонията не мина гладко и беше съпроводена от взаимни обвинения и упреци.

Учен с огромен принос за световната наука и талант с опит в Европа. Така Кирил Петков представи акад. Николай Денков и Мария Габриел. Той определи състава на Министерския съвет като талантливи експерти, способни да изпълнят приоритетите, които правителството си е поставило.

"Ангажираме се с приоритети да внесем бюджет с 3% дефицит, който да реализира важните неща. Да влезем в Еврозоната и Шенген. Да се фокусираме върху образованието и науката", каза премиерът Денков.

Най-голямата парламентарна група в НС - ГЕРБ-СДС, обяви, че няма сляпо доверие, което ще позволи върху правителството да се упражнява строг контрол от всички партии. 

"Хора, които съгласуват назначенията с посолствата, се готвят да управляват. Ето затова ние от "Възраждане" смятаме, че се прави един кадифен държавен преврат", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

А Корнелия Нинова определи правителството като прегрупиране в името на мафията. "Понеже нямате доверие, ще си сменяте главите, за да сте сигурни, че тялото ще остане. Но дума не обелихте за народа. Непростимо пропиляване на надеждите на протестиращите", подчерта тя.

От "Има такъв народ" също атакуваха кандидат-премиера и неговия кабинет. Въпреки скандалите в пленарната зала, кандидатурата на акад. Николай Денков беше приета със 132 гласа "за", а със 131 гласа беше одобрен и съставът на неговия кабинет. Само Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ от ДПС гласуваха за кабинета, докато останалите народни представители от партията не участваха във вота. Делян Добрев от ГЕРБ-СДС гласува против правителството.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.