Акад. Денков: Бюджетът е най-спешен, няма да вдигаме данъци и да пестим от пенсии

След 2 г. България може да бъде в Шенген и гражданите да не се чувстват втора категория европейци, заяви Кирил Петков

06.06.2023 | 13:50 Редактор: Елеонора Танева

Съединението е възможно, когато най-талантливите работят заедно, за да изведат България напред. Това заяви Кирил Петков при представянето на кандидатурата на акад. Николай Денков за премиер на България. 

"След 2 г. България може да бъде в Шенген и гражданите да не се чувстват втора категория европейци. България може да има бюджет с дефицит под 3%, без да се пести от пенсии и без да се вдигат данъци. Две години политически кампании стигат, време е да свършим работа, да докажем, че България може да бъде добре управлявана европейска страна, без корупция с нормален европейски живот", каза Петков.

Акад. Николай Денков посочи като приоритет номер едно приемането на бюджет. 

"Днес е денят, в който да сложим край на политическото безвремие. Бяха направени много компромиси от двете страни, за да се осигури стабилност и сигурност за страната. България има нужда от правителство, което да решава проблемите на хората и бизнеса и за европейското бъдеще на България. Най-спешно е приемането на бюджет, от който зависят заплати, пенсии, ремонти, бюджети на болници, училища, детски градини. Без адекватен бюджет, следващите месеци могат да бъдат изключително тежки. Трябва да се подготви и бюджета за следващата 2024 година", заяви акад. Денков.

По думите му, за да влезем в Еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 г., ще се приемат бюджетите за 2023 и 2024 г. - с до 3% дефицит без прекомерно теглене на държавен дълг.

Той допълни, че предстои приемането на важни промени в Закона за борбата с корупцията, като наложителни посочи промените в Конституцията. Акад. Денков изрази надеждата си, че това правителство ще работи поне 18 месеца - "надяваме се и 4 години".

Проектокабинетът трябва да събере най-малко 132 гласа, толкова е броят на депутатите от ПП-ДБ и ГРЕБ-СДС.

ИТН, БСП и "Възраждане" няма да дадат своята подкрепа, а от ДПС още не са изразили позицията си.