Аутопсия доказа: Сърдечно заболяване е причинило смъртта на младата Елисавета, не лекарска грешка

Майката на починалата пациентка твърди, че дъщеря ѝ не е получила адекватна медицинска помощ

06.06.2023 | 12:56 Редактор: Елеонора Танева
Аутопсия доказа: Сърдечно заболяване е причинило смъртта на младата Елисавета, не лекарска грешка

Сърдечно заболяване, което не е било диагностицирано до този момент, е причината за смъртта на Елисавета Станева в УМБАЛ "Свети Георги". Това се потвърждава от резултатите на извършената патолого-анатомична аутопсия, съобщават от здравното заведение. По случая е извършена обстойна вътрешна проверка. Тя бе назначена след като майката на младата жена разказа в медиите, че дъщеря ѝ не е получила адекватна медицинска помощ. 

В позиция от болницата заявяват, че Лекарската контролна комисия е приела, че причината за смъртта на пациентката  категорично не е токсикоинфекциозния синдром, който е адекватно лекуван, контролиран и овладян във времето. Не са установени нарушения на лечебно-диагностичния процес от страна на лекарите от Отделение по спешна медицина, Клиника по инфекциозни болести и Клиника по анестезиология и интензивно лечение. 

Според комисията най-вероятната причина за смъртта е съществуващата, но недоказана до този момент сърдечна патология - "Рестриктивна кардиомиопатия – ендомиокардна фиброза на лява сърдечна камера". Тиреодитът на Хашимото, от който е известно, че е боледувала пациентката от години, без да е спазвала назначеното ѝ лечение (по нейни твърдения), е посочен като фоново заболяване, което обаче е утежнило протичането на скрита коморбидност – кардиомиопатия, уточнява БНР. 

Решаващо за фаталния изход се оказва именно придружаващото безсимптомно заболяване, за което пациентката не е имала причина да търси преди това лекар, особено предвид младата ѝ възраст.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)