БЛС: Няма причина да не се подписва Национален рамков договор

"Ще има неприятни последици, ако не подпишем", каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров

03.06.2023 | 11:22 Редактор: Искра Ангелова

Няма причина да не се подписва Национален рамков договор, по-скоро ще има неприятни последици, ако не подпишем. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

"Няма някакви заплашващи неща за колегите, които работят да накарат съборът да гласува отрицателно", каза д-р Маджаров.

Той посочи, че това е вторият случай, когато се провежда събор и няма приет бюджет.

"Предишния път съборът ни възложи да подпишем рамковия договор при определени финансови параметри, които трябва да защитаваме. Сега ще предложим същото. Ако съборът се съгласи, е добре. Ако не се съгласи, това означава, че няма да имаме рамков договор през следващите два-три-четири месеца", допълни д-р Маджаров.

Това означава, че системата на здравеопазване първична, специализирана, извънболнична помощ ще работят по стария рамков договор. Няма да получат своите цени, новите цени могат да влязат само с новия рамков договор, отбеляза той.

В същото време д-р Маджаров подчерта, че това не е събор, който се прави само за Националния рамков договор, ще се обсъди и отчетът за миналата година.

"Времената, в които живеем, ни накараха да включим и точката за НРД, по която работим от септември. Основното, което направихме, е да изчистим всички стари моменти свързани със стария 3-годишен рамков договор, начини на отчитане по старите варианти, преди повече от 3 години нямаше изобщо задействана система за дигитализация, нямаше национална информационна система. Имахме много предложения от дружествата, свързани с работа в ежедневието, с трудностите при отчитане на кодовете за процедури, защото през това време се въведе и австралийската система за кодиране, това също е изчистено", подчерта още д-р Маджаров.

Снимка: БГНЕС