Застраховат безплатно спешните медици срещу агресивни пациенти

Агресията е физическа и вербална, обясни шефът на ЦСМП д-р Георги Гелев

31.05.2023 | 14:56 Редактор: Елеонора Танева
Застраховат безплатно спешните медици срещу агресивни пациенти

Безплатна застраховка ще получат всички спешни медици в София и областта. Това съобщиха от Българския лекарски съюз днес.

"Искаме да подсигурим добри условия за застраховане, които да ползват колегите, ако срещу тях има агресия", обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

666 спешни медици ще се възползват от застраховката, която е до края на годината, обясни шефът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев.

"Агресията е физическа и вербална. Особено изнервяща е вербалната агресия. Тези, които приемат сигналите, които обслужват, там се разменят какви ли не думи", каза още Гелев.

"Искаме да дадем отпор на този тормоз, който се налага върху медиците. Даряваме безплатни застраховки на всички спешни медици в София и областта. Тя ще включва правни консултации и правна помощ. Трябва да е ясно, че в държавата трябва да има ред", заяви изпълнителният директор на "Лев инс" Павел Димитров, цитиран от "24 часа".

Основно случаите на насилие са от страна на хора в нетрезво състояние. Д-р Маджаров припомни, че над 55% от медиците са подложени на агресия.

"Ако някой агресира срещу медици, ще бъде преследван от закона", заяви председателят на БЛС. 

Според него често срещано е насилието във входа на приемно отделение. Той също коментира, че по-страшна е вербалната агресия и този, който е потърпевш, напуска.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)