България и Великобритания заедно в борбата с нелегалната миграция

Ново споразумение между двете държави трябва да помогне на София да "унищожи бизнес модела" на престъпниците

01.06.2023 | 14:52 Редактор: Михаела Димитрова
България и Великобритания заедно в борбата с нелегалната миграция

България ще помага на Риши Сунак да спре нелегалната имиграция - под това заглавие вестник Times информира за подготвяното ново сътрудничество между Лондон и София в борбата с трафикантите на хора.

Великобритания се насочва към България и Турция в усилията си да се справи с кризата с идващите с малки лодки бежанци, докато Риши Сунак призовава европейските лидери да превърнат незаконната миграция в основен приоритет за континента.

По данни на Министерството на вътрешните работи повече от един милион сирийски и афганистански бежанци обмислят да напуснат Турция тази година след земетресението през февруари и възобновяването на депортациите за Афганистан. Очаква се повечето от тях да се опитат да пътуват до Западна Европа, включително Великобритания.

Граничните служби са получили и доказателства, че Турция се е превърнала в основен център за производство на лодки, използвани от трафикантите на хора, които прекарват мигранти през Ламанша. Британската национална агенция за борба с престъпността (NCA) вече е натоварена със задачата да "изгради по-тесни връзки" с турските власти, за да се справи с бандите за трафик на хора, въпреки че официално споразумение за сътрудничество не се очаква скоро.

Междувременно президентът Румен Радев и премиерът Риши Сунак потвърдиха, че България и Великобритания ще продължат да работят за засилване на изграденото вече тясно сътрудничество за предотвратяване на организираната криминална дейност, свързана с нелегалната миграция, както и по отношение на престъпните мрежи и специализираното оборудване, използвано за улеснение на незаконния трафик.

Двамата лидери потвърдиха необходимостта от солидарност, многонационални решения, както и да работят заедно за защита на европейските граници.  Разговорът се проведе в рамките на срещата на върха на Европейската политическа общност, която събира днес в Молдова лидери от цяла Европа.

Повече по темата прочете в Investor.bg

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа