Тежки обвинения и сигнали: Весела Чернева водела собственика политика с РСМ?

Директорът на ДАНС заяви, че няма практика да се обсъждат началниците с други държави

30.05.2023 | 18:51 Редактор: Вяра Димова

На извънредно заседание на Народното събрание бяха изслушани шефовете на службите заради изнесените данни от народния представител Радостин Василев, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави. 

"Кабинетът "Петков" не е защитавал националния интерес", заяви на извънредното изслушване на службите в народното събрание директорът на ДАНС- Пламен Тончев.

Въпреки че Тончев не назова конкретно име, по непотвърдена информация става въпрос за Весела Чернева - съветник на Кирил Петков по външната политика в кабинета "Петков". Според казаното днес в Народното събрание тя е провеждала собствена политика с РСМ, без да се съгласува с министъра на външните работи.

Потърсена за коментар, Чернева не отговори. Сигналът срещу нея е подал бившият президент на футболен клуб "Черномерец" и общински съветник Ивайло Дражев. 

След публикувания запис от срещата на "Продължаваме промяната" от Радостин Василев, в който се казва, че в държавата се назначават хора на постове, предварително съгласувани с посолствата, Тончев заяви, че няма практика да се обсъждат началниците на службите с други държави.  

"Никога не е съществувало такова изискване да се съгласуват ръководителите на службите с чуждите партньори. Изискване за заемане на нашите постове в служби е достъп до класифицирана информация - национална, на ЕС и на НАТО, извършват се необходимите проверки", каза Тончев.

В отговор на шефа на ДАНС - съпредседателят на коалицията на "Промяната" Атанас Атанасов заяви, че изслушването има за цел да провали втория мандат.

По темата със записите в прокуратурата беше призован за разпит съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: БГНЕС