Не се отказват: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са прекратили преговорите

Всички разчитаме, че все пак и разумът ще надделее, коментира Никола Минчев

28.05.2023 | 13:35 Редактор: Елеонора Танева

Първи коментар на "Продължаваме промяната" след новината за замразяването на преговорите от страна на ГЕРБ. Бившият председател на парламента Никола Минчев изрази надежда, че разговорите ще продължат в посока съставяне на редовно правителство. От своя страна от ГЕРБ потвърдиха, че Мария Габриел трябва да вземе втория проучвателен мандат от президента, а от "Демократична България" да заемат ясна позиция.

Никола Минчев не счита замразяването на преговорите като прекратяване.

"Всички разчитаме, че все пак и разумът ще надделее, ще продължат разговорите и ще се стигне до реализация на втория мандат", коментира депутатът от ПП-ДБ.

Деница Сачева от ГЕРБ поясни, че замразяването означава всеки да прояви разум, за да има стабилно правителство.

"Експертен кабинет, който има ясни задачи, ясен хоризонт от време и който отчита вота на българските граждани. Стабилно правителство в България в никакъв случай не може да има, ако има една своеволна безсмислена диктатура на 37 души, които не са овластени, включително от българския народ, да получат абсолютната власт", заяви Сачева.

Според Минчев нуждата от реформа е видима, а изказът в изтеклите записи не е бил най-подходящият и добави: "Не мисля, че на ниво ценности имаме някакъв особен проблем."

От ГЕРБ са категорични, че Мария Габриел трябва да бъде премиер при формиране на редовно правителство.

"Не знам кой е ключът, който ще реши всички проблеми. След това, което се случи и това, което чухме, смятам, че е напълно в реда на нещата, моралното право е ГЕРБ да имат свой премиер", заяви още Сачева.

Никола Минчев определи взимането решение като тежко, а то трябва да мине първо през всички органи на партията. 

"Въобще не е повдигнат този въпрос все още сред нас, дали може да се направи ротация в ротацията", уточни Минчев.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов написа в профила си във Facebook, че определени сили имат интерес България да няма редовен кабинет, а Бойко Борисов трябва да избере на коя страна застава.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.


1
1 rate up comment rate down comment 0
политическа мафия
преди 10 месеца
Безсрамници и ***! Не знам защо Петков и Василев още не са в ареста? Сигнализирай за неуместен коментар