Ето какви опасности крият тротинетките и как да ги поддържаме

Инцидент е станал и на Острова преди дни

18.05.2023 | 19:20 Редактор: Юлиан Христов

След като батерия на тротинетка избухна и подпали апартамента на музиканта Цветан Недялков в София, експерти разясняват какви опасности крият те и за какво трябва да внимаваме при покупката им.  

Взривената тротинетка в дома на китариста от "Ку-Ку Бенд" се оказва, че далеч не е единственият случай. Подобен инцидент е станал и на Острова преди дни.  

Фабричен дефект при батерията, късо съединение, намокряне или дефект в зарядно. Това са част от нещата, които могат да предизвикат пожар при електрическа тротинетка. Експертите казват, че подобни случаи са изключителна рядкост, но все пак се случват.  

"Съветваме всички ползватели на тротинетки да бъдат много внимателни, да следят за такива индикации, да спазват ръководството за употреба на производителя, да не злоупотребяват с тези индикации и веднага да се обърнат към сервиз", каза управителят на магазин за електрически тротинетки Ивайло Милчев. 

И още - задължително е инструкциите да се четат, батерията трябва да се зарежда до пълна готовност, а съхраняването им трябва да е на сухо място.  

"Трябва да се съхраняват на места, на които няма достъп до други електрически уреди, пожелателно е да бъде в гараж, балкон, в коридорите на помещенията", каза продавач-консултантът Жени Николова.  

Деца могат да карат, когато са над 14 години, до 16-годишните могат да карат по изградените велоалеи, над 16 години могат да слязат на пътното платно, но до места, където може да се кара до 50 км/ч, нямат право да карат в скоростни булеварди – Околовръстен път, "Цариградско шосе". 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.