САЩ няма да ни дадат заместващи изтребители, препоръчват да ползваме МиГ-29

Военният министър Димитър Стоянов посочи, че е изпусната възможността за "триъгълна сделка"

17.05.2023 | 16:11 Редактор: Юлиан Христов
САЩ няма да ни дадат заместващи изтребители, препоръчват да ползваме МиГ-29

САЩ няма как да ни предоставят F-16 като заместваща платформа на българските изтребители и усърдно препоръчват на България да продължи експлоатация на българските изтребители МиГ-29.  

Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който е на изслушване в парламентарната комисия по отбрана, цитирайки писмо от американските военновъздушните сили. Министърът добави, че ведомството работи в посока удължаване на живота на МиГ-29. 

Стоянов отговори на въпрос на Ивайло Мирчев от "Продължаваме промяната - Демократична България" за възможността България да използва сума от няколкостотин долара за покупка на американско военно оборудване, ако страната ни предостави на Украйна съветска военна техника, както и какви действия е предприело МО, за да се възползва от тази възможност. Министърът уточни, че сумата, какво и как е предлагала американската страна е класифицирана информация. 

Министърът отново посочи, че времето за т.нар. "триъгълни сделки" беше изпуснато. Под "триъгълна сделка" се има предвид, ако България сключи договор с друга страна да ни предостави западно въоръжение, държавата да може да изпрати на Украйна от старото ни съветско въоръжение, съобщава БТА.  

"Невярно е твърдението, че по време на редовното правителство не са получавани предложения за предоставяне на оръжия на Украйна. По времето на редовното управление са искани самолети Су-25, МиГ-29, снаряди и друго въоръжение, но не е реагирано", каза още Димитър Стоянов. 

Снимка: БГНЕС