Въздушен бой с изтребители: България и Гърция провеждат съвместни тренировки

Учението "Тракийска звезда 2023" ще се проведе от 24 до 28 април

21.04.2023 | 17:18 Редактор: Юлиан Христов
Въздушен бой с изтребители: България и Гърция провеждат съвместни тренировки

Български и гръцки изтребители ще участват в съвместна летателна подготовка "Тракийска звезда 2023", която ще се проведе от  24 до 28 април. 

Целите на тренировката са постигането на по-висока оперативна съвместимост на Военновъздушните сили за участие в операции на НАТО, повишаването на теоретичната тактическата подготовка на пилотите и усъвършенстването на работата в международна среда, съобщават от Министерството на отбраната.

По време на тренировката ще бъдат изпълнявани задачи по въздушен бой с изтребители на средна височина, отбранителни и настъпателни въздушни операции, тактически прехвати, визуално въздушно разузнаване, полети по маршрут на малка и пределно малка височина, непосредствена авиационна поддръжка, търсене и нанасяне на условни удари по земни (морски) обекти.

От българска страна ще участва личен състав от базите в Граф Игнатиево, Безмер, Крумово, София и Божурище. Гръцките ВВС ще изпълняват полети със самолети F-16 без кацане на българско летище.

Общ ръководител на съвместната летателна тренировка ще бъде командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

Ежегодната международна летателна тренировка "Тракийска звезда" се провежда от 2010 г. Участниците в нея имат възможност да развиват своите умения и да усъвършенстват опита си за координация и взаимодействие.

Снимка: БГНЕС