Властта: Никога не сме предлагали да дарим на Украйна изтребителите МиГ-29

"Най-вероятно са преработени документи", каза служебният министър на отбраната

12.04.2023 | 14:02 Редактор: Искра Ангелова

След като присъстваха на откриването на парламента, служебният премиер и министрите се заеха с дневния си ред на днешното заседание.

Тема номер 1 е изказването на министъра на отбраната Димитър Стоянов, който коментира изтеклите документи от Пентагона, цитирани от CNN, че България е решила да дари всичките си изтребители МиГ-29 на Украйна.

През миналата седмица в социалните мрежи се появиха копия на предполагаеми секретни документи, за които се твърди, че съдържат военни тайни на САЩ, свързани с Украйна, Китай и Близкия изток. Според тях на 23 февруари България е изразила готовност да дари своите изтребители МиГ-29.

"България никога не е предлагала да дари изтребителите си МиГ-29 на Украйна. Ясно трябва да си направите извода колко са достоверни самите документи и колко са секретни. Най-вероятно са преработени документи", настоя министър Стоянов.

Министърът на отбраната посочи, че българските летци продължават да летят на самолетите и да дежурят с тях. "Законът за отбраната не позволява друга държава да носи нашата охрана на въздушното пространство", каза Стоянов. 

"Българската армия самостоятелно или съвместно може да носи бойно дежурство. Няма как да си предоставим самолетите, те са ни нужни", категоричен е министърът.

Той припомни, че са обявени две обществени поръчки за купуването и ремонт на двигатели. Военният министър потвърди, че са водени "триъгълни сделки" за замяна на въоръжение. Те са част от решението на Народното събрание, което гласи, че трябва да търсим възможности да заменим нашето старо въоръжение с натовско.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
евроатлантизъм и цен
преди 1 година
И това служебно правителство май ни управлява като предишната коалиция - тайно от народа! Какво обещават и какво дават, разбираме от чужди медии! Остава да обвинят CNN, че разпространява руска дезинформация! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Ха-ха-ха
преди 1 година
Аз пък вярвам на Пентагона, а не на служебното правителство. Сигнализирай за неуместен коментар