Всяка година 1000 медицински сестри напускат здравната ни система

Една трета от служителите са над 65-годишна възраст

17.05.2023 | 09:38 Редактор: Тодор Петров
Всяка година 1000 медицински сестри напускат здравната ни система

Средно на година около 1000 медицински сестри напускат здравната ни система по различни причини. 24 281 са действащите медицинските сестри у нас, една трета от тях са над 65-годишна възраст, съобщи пред БНР Милка Василева, председател на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

По думите ѝ "проблемът е много сериозен и е дошло последно време да се намерят решения, за да се запази медицинският персонал."

Днес ще бъде представено изследване за кадровия дефицит в здравната система. Анкетата е направена сред професионалисти по здравни грижи. Данните са тревожни, отбеляза Василева.

"Колегите споделят колко много са претоварени, няма отношение, подобаващо, към тях, професията е недооценена и отново излиза въпросът за заплащането на труда. Натовареността е огромна. Това пролича особено при Ковид пандемията. По отношение на България - по-малко колеги напуснаха системата, отколкото в западния свят. Хората споделят, че вече страдат от синдрома на изпепеляването. Най-често медицинските сестри работят на две, дори и на три места", обясни тя.

Милка Василева направи съпоставка:

"Имахме 168 болници някога и 53 000 медицински сестри. В момента имаме 368 лечебни заведения и 24 000 медицински сестри. Всеки може да прецени на колко места работят колегите, за да може да имаме някакво здравеопазване."

Стартовата заплата на медицинските сестри трябва да е равна на три минимални заплати за страната, смятат от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
аз
преди 11 месеца
плащайте им по европейски и сестрите и лекарите няма да напускат. Сигнализирай за неуместен коментар