Искането за оставката на Гешев е в ръцете му, разполага с дни за становище и защита

Нападките уронват престижа на съдебната власт, ситуацията е изключително грозна, коментират магистрати

16.05.2023 | 13:43 Редактор: Вяра Димова

В ход е процедурата по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Той вече лично е получил препис от предложението. А броени часове, след като обяви, че се страхува за живота си - заместникът на главния прокурор - Борислав Сарафов - вече е с охрана. Очаква се Иван Гешев официално да поиска отстраняването на заместника си и шеф на Националната следствена служба. Това трябва да стане с внасяне на искането в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

След поисканата охрана от заместника на Иван Гешев Борислав Сарафов, защото се страхувал за живота си, правосъдният министър се отзова.

"Никога не съм отказвал защита на магистрат, когато е поискал такава", посочи Крум Зарков.

От понеделник вечерта заместникът на Гешев е с назначена охрана. Членове на съдийската колегия на ВСС излязоха с коментари, че случващото се в съдебната система уронва авторитета ѝ.

"Тези нападки в публичното пространство уронват престижа на съдебната власт, ситуацията е изключително грозна", коментира членът на съдийската колегия на ВСС Олга Керелска.

А процедурата за отстраняване на главния прокурор се гледа от пленума на ВСС. 

"В този контекст, след изявлението на главния прокурор очакваме и друга развръзка. Могат да се обособят две самостоятелни процедури, които да вървят паралелно - едната за отстраняването на главния прокурор и тази за Сарафов. Те ще се гледат в рамките на ВСС, но на различни места във ВСС", обясни експертът по конституционно право д-р Орлин Колев.

Право на глас имат 22 души, ще гласуват обаче 21, защото 22-ият е самият Гешев. За да бъде отстранен са необходими 17 гласа. Гешев вече лично е получил препис от предложението на шестимата прокурори за отстраняването му. Започва едноседмичният срок, в който той трябва да изрази становище – включително и да възрази. Накрая в тридневен срок ВСС решава, след което отново на заседание се гледа отстраняването.

Процедура има и за исканата от Иван Гешев оставка на неговия заместник Борислав Сарафов. След като внесе искането обвинител номер едно, се разглежда от прокурорска колегия. Право на глас имат 10 души, но едното място не е заето. За да бъде отстранен Сарафов са необходими 6 гласа.

Според бившият шеф по сигурността Цвета Маркова ситуацията е крайно неприятна, както за главния прокурор, така и за заместника му, а това е противопоставяне на властите. 

"Всеки един от тях дава заявка, че може да направи още една стъпка напред в нарушаване на това разделение. По този начин се мери кой има повече козове. Гешев е в ситуация на кръгова отбрана. Неговият последен полезен ход беше използван вчера", коментира Маркова.

Маркова е на мнение, че в случая говорим за поведение и използване на средства, които са извънпроцесуални, а Гешев е проверил лоялността на всеки един от местните прокурори.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)