"Летците са удовлетворени, когато спасяват животи": 19 самолета ще прелетят над София

Парадът на Гергьовден ще открие Ми-17, развяващ българския трибагреник

05.05.2023 | 19:21 Редактор: Петя Кръстева

Зрелищни тренировки за военния парад на 6 май протекоха в София. В небето прелетяха вертолети и самолети от състава на Военновъздушните сили. 

Старши лейтенант Селда Ахмедова от малка мечтае да се занимава с авиация. Завършва в Долна Митрополия и започва да лети към авиобаза Крумово. Тази година за първи път ще участва на парада за Деня на храбростта и празника на българската армия. 

"За мен определено е сбъдната мечта, най-голямо удовлетворение ми носи това, че помагаме на населението при нужда. Участвала съм в евакуацията след наводнението в Карловско. Най-голямото удовлетворение летците изпитват именно от това да си свършат работата в критични ситуации и да спасяват човешки животи", коментира тя.

"Чувството винаги е било на щастие, че спасяваме човешки живот или даваме шанс на друг да живее чрез нашето участие. Макар и основната заслуга при донорите да е на лекарите, все пак и ние имаме някакъв принос в това нещо", смята подполковник Пламен Дончев.

Днес от авиобаза "Враждебна" излетяха вертолетите Ми-24 и "Кугър", както и Спартаните и изтребителите Су-25. Традиционно парадът на Гергьовден ще открие Ми-17, развяващ българския трибагреник. 

"Специфичното е, че винаги трябва да сме нащрек и нито секунда не може да си позволим да се отпуснем и да не сме концентрирани, тъй като всяка една секунда е изключително важна и трябва да сме винаги на ниво, и подготвени, за да може да си извършим качествено работата", заяви Селда.

Общо 19 самолета и вертолета ще прелетят над столицата на 6 май, а на земята - 62 военни машини и близо 800 военнослужещи ще участват в парада. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.