Чест, мечта, наследство...Ето как военните се подготвят за парада на 6 май

62 военни машини и около 800 военнослужещи ще участват в честванията

03.05.2023 | 19:50 Редактор: Михаела Димитрова

Започна подготовката за отбелязването на Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май. Вертолети и самолети изпълняват полети на ниска височина над София, а репетиция на пехотата с бойни машини се проведе на летище Доброславци. 

Курсант старшина Даниел Николов и курсант сержант Камелия Цветанова за първи път ще участват във военния парад на 6 май. И двамата следват семейната традиция, това ги кара да последват стъпките на предците си и да влязат в армията.

"Да си офицер от Българската армия е едно от най-големите неща за един човек. Голям стимул има да носиш офицерските пагони на двете си рамена, лично аз влязох не за да се облека в зелена униформа, а да следвам дедите си", каза сержант Николов.

"Емоцията е много голяма. Откакто съм курсант последните 3 години, за първи път ще има парад. Има големи емоции в мен и се надявам да се представим добре", коментира Камелия Цветанова. 

62 военни машини и около 800 военнослужещи ще участват в честванията за Деня на храбростта и празника на Българската армия. 174 музиканти от военните оркестри ще свирят по време на парада, за който днес започнаха репетициите.

"Личният състав и техниката, която виждате тук, не е цялата, с която разполага армията, това е представителна извадка от всички видове въоръжени сили", уточни генерал-майор Деян Дешков.

Междувременно военновъздушна техника - самолети и вертолети, бяха предислоцирани от авиобазите в Крумово и Безмер до авиобаза Враждебна. По традиция на 6 май парадът ще стартира с вертолета с трибагреника.

"Да командваш парада на 6 май, това е чест и мечта за всеки офицер, защото цялата ни кариера освен с обучение, подготовка за изпълнение на нашите задължения по Конституция, ние участваме в редица ритуали.

Военният парад на 6 май тази година ще е първият от три години насам. Тренировките ще продължат до 5 май.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.