Кой изнася неверни данни? Казусът с атентата срещу Гешев се заплете още повече

Съществено се разминава информацията от вътрешния министър и директора на НСлС

05.05.2023 | 13:40 Редактор: Тодор Петров

Взривът срещу главния прокурор Иван Гешев рикошира зад стените на Народното събрание. Чуха се искания за оставки и обвинения в инсценировка. Пред депутатите министърът на вътрешните работи обяви, че главният прокурор е пътувал сам в колата си, а по нея няма сериозни щети. Така обвини индиректно заместника на Гешев - Борислав Сарафов, в изнасяне на неверни данни.

"Само една случайност е спасила както главния прокурор, така и семейството му, така и редица други хора, минавали по този път", каза Сарафов няколко часа след взрива.

"В автомобила, в който е бил обект на това взривяване, не е имало членове на семейството на господин Гешев. Той е пътувал сам, заедно с назначената му охрана от НСО", отрече Демерджиев.

Той добави, че главният прокурор редовно е минавал по този маршрут, а взривът не е нанесъл щети по автомобила на обвинител номер едно, което също е разминаване с казаното от Сарафов. 

"Тези метални сачми са поставени там при този насочен взрив, за да пробият автомобила, да пробият бронировката и да убият намиращите се в автомобила пътници", твърдеше директорът на НСлС.

"Има незначителни щети по него, които се изразяват в дупка в единия фар и проникване на сачма в него, няма никакви други щети. Това е автомобил с най-висока степен на сигурност, с които разполага българската държава - много по-сигурен, много по-защитен от автомобила на президента", изтъкна Демерджиев. 

Заплита се и ситуацията около израелския експерт, който също огледал мястото на взрива.

"Той е пристигнал в България в същия ден, в който възниква взривът", съобщи шефът на МВР.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обвини вътрешния министър, че няма право да изнася информация. 

"Той няма достъп до материалите от образуваното досъдебно производство. Съгласно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс, право да разгласяват информация по него имат само и единствено наблюдаващите прокурори, а след тяхно разрешение и конкретни лица, сред които той не е", подчерта за "24 часа".

Заради разминаванията от "Продължаваме промяната – Демократична България" поискаха оставката на заместник-главния прокурор и директор на Националното следствие.

След днешните отговори на вътрешния министър тези наши съмнения се задълбочават и аз съм убеден, че става въпрос за инсценировка", заяви ген. Атанас Атанасов.

Общественото мнение отново е поляризирано, а темата се ползва за вдъхновение и творчество, като например се пита кой е отрязал сливата от първоначално разпространените снимки до допускането на медиите на местопроизшествието повече от 30 часа след взрива.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR