Теодор Ушев отказа награда от Московския кинофестивал (+ВИДЕО)

Режисьорът казва, че Москва отново ще може да диша свободно и тогава ще си поиска статуетката

28.04.2023 | 09:00 Редактор: Юлиан Христов

Режисьорът Теодор Ушев е отказал да приеме специалната награда на журито "Сребърен свети Георги" на 45-ия Московски кинофестивал за филма си "F 1.618". Това беше анонсирано във Facebook страницата на филма.

Българският режисьор е изпратил видеообръщение, от което става ясно, че отказва приза. За момента не е ясно дали видеото е било излъчено по време на церемонията.

В обръщението си Ушев благодари за признанието и заявява, че киното е най-могъщото оръжие.

"Но това оръжие е полезно, само когато служи на доброто. В моя малък филм, един малък незначителен човек взривява могъщия пумпал на тоталитарни титани, както в любимата ми приказка, където Иванушка Глупака надхитря Кошчей Безсмертнъй (защото тираните винаги се смятат за безсмъртни)", посочва българският режисьор.

И допълва: "При всички други обстоятелства бих бил щастлив да приема тази статуетка - тя символизира победата на доброто над злото. Св. Георги, който реже главата на змея, който убива децата. Но днес тук в тази страна, в прекрасната Москва, местата на доброто и злото са подменени. Казват ви, че змеят е добрият. Че трябва да изпращате децата си да бъдат убити".

Ушев заявява, че не може да приеме наградата в град, "от който се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци. На ваши, на мои братя!"

"Та ние пишем с едни и същи букви! И вместо с тези букви да изписваме думи като любов, радост, щастие... тук с тях се пишат команди за изстрелване на бомби срещу хора, които просто искат да са свободни! Затова с голямо съжаление трябва да откажа да приема тази статуетка. Искам да я оставя на вас, тук, в Москва. Дано г-н Михалков я сложи в кабинета си до иконата със Св. Георги, за да ви напомня на какво е символ Св. Георги. Аз вярвам, че мирът ще настъпи, че доброто ще победи във войната над злото. Всеки трябва да избере на коя страна е - на доброто или на злото! На страната на Кошчей НЕбезсмертний, или на Иванушка", продължава режисьорът и призовава: "Не се предавайте!".

Във видеото той допълва, че Москва отново ще може да диша свободно и тогава той ще дойда да си поиска статуетката.