Тео Ушев към Русия: Диктатурата убива културата и изкуството ви

Режисьорът грабна голямата награда на фестивала "Златната палма" в Бевърли Хилс

24.04.2023 | 13:45 Редактор: Петя Кръстева

Тео Ушев спечели голямата награда "Златна палма" на кинофестивала в Бевърли Хилс за филма "Phi 1,618". Продукцията участва и в конкурсната програма на московския фестивал. В онлайн видеообръщение Ушев призова за разум и мир.

Организаторите на фестивала определят продукцията като филм, който сграбчва тялото и душата на зрителя и не ги пуска. Във филма се преплитат не само майсторството на филмовото изкуство, но и умелото разказване на истории. 

Тео Ушев, който открито подкрепя Украйна и се обявява срещу руската инвазия, използва повода, за да направи видеообръщение. Облечен с тениска с надпис "Не бъди герой, а човек", той заяви, че войната убива руската култура.

"Четяхме в захлас литературата ви, гледахме развълнувани филмите ви. И изведнъж - всичко пропадна. Длъжен съм да кажа това, защото филмът повдига именно темата за унищожението на културата, изкуството, любовта, хуманизма. Унищожението им от тоталитаризма, от диктатурата. Войната унищожава руската култура. Всяка ваша изстреляна ракета изгаря по една руска книга. Всяка ваша бомба взривява по едно стихотворение, унищожава по един филм. С всяко убито невинно дете или жена убивате и по един ваш писател, артист, режисьор. Войната убива вашето изкуство", коментира той. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 2
Апостол
преди 1 година
А ти какво правиш ако не пропаганда.Изкуството нали е над политиката.Има такива българи бол в щатите и лекции изнасят и си свалят гащите.Не си първия. Сигнализирай за неуместен коментар