"Обръщаме се към Бог в трудни времена": Денонощни молитви пред мощите на Св. Георги

От храма в "Св. София" призовават вярващите да произнесат молитвата си, докато чакат на опашката

27.04.2023 | 13:57 Редактор: Петя Кръстева

В този час хиляди се покланят пред чудотворните мощи на Св. Георги. Те са изложени в старинния храм "Св. София". Около три часа са необходими на поклонниците, за да стигнат до тях. Мощите пристигнаха у нас с благословението на Негово светейшество българския патриарх и софийски митрополит Неофит в храм "Св. Марина", след което с литийно шествие бяха пренесени до църквата "Св. София". В него се включи и гръцка делегация, водена от Атанасиус Масларинус - кмет на Нигрита. 

Частицата от дясната ръка на Св. вмчк Георги Победоносец се съхранява от векове в едноименния храм, който е специално построен в град Нигрита, край Серес, Северна Гърция в негова чест и памет. 

"Светинята, която посрещаме, е голяма. Тази благодат, която идва на наша територия, е нещо много затрогващо и помощ, от която хората могат да почерпят. Винаги е имало трудни времена. В тези моменти прибягваме към утеха, най-вече към Бога. Чрез светците и приятелите на Исус Христос утеха се получава много по-бързо", коментира предстоятелят на храм "Св. София" Лъчезар Попов.

По думите му Св. Георги става последовател на Христос още в ранна възраст, научавайки за християнството.

"Любовта, която той е развил към Бога - за нея трябва да се борим и ние. Покрай неговите мощи са се случили много чудеса. Безброй са случаите на изцеление", изтъкна той. От храма потвърдиха за Bulgaria ON AIR, че са готови да работят денонощно, за да посрещнат всички, желаещи да се поклонят пред мощите. Единствената им молба е да произнесат молитвата си, докато чакат на опашка в храма.

Светите мощи ще останат за поклонение в България до 7 май.  Те ще отпътуват от София утре, след което ще обиколят още няколко храма в Софийската епархия. 

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.


2
1 rate up comment rate down comment 0
Свещеник
преди 1 година
Няма нужда ! И на Бог пенсията е под прага на бедността ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Селянин
преди 1 година
Опашка от молещи се пред мощите на Св. Георги ? Нема нужда ! Отидете по всички български села - без опашки можете да се прекланяте пред мощите на бедни селяни - светци ! Те са светци, защото с 470 лв. пенсия не могат и една кокошка да отгледат ! Сигнализирай за неуместен коментар