Финансист: Издръжката на труда е проблем, решение е вдигане на пенсионната възраст

"Не се налага повишаване на корпоративния данък", отбеляза Емил Хърсев

26.04.2023 | 20:00 Редактор: Петя Кръстева
Финансист: Издръжката на труда е проблем, решение е вдигане на пенсионната възраст

"Бюджетът на служебното правителство очевидно е такъв на правителство с броени дни - тоест, не е бюджет, който ще се изпълнява, а е заявка. Това не е бюджет, правен от човек, който ще го изпълнява. Надявам се този бюджет да не се гласува от Народното събрание", каза финансистът Емил Хърсев. 

Той допълни, че дефицит в размер на 3% е реалистичен при прилагане на разумна политика. 

"Разходите за пенсионно и здравно осигуряване в бюджета да са нула, а сега заемат близо половината от него. Тези разходи трябва да се покриват от пенсионните и от здравните вноски. Социалната сфера има място в бюджета само за целенасочено подпомагане", категоричен бе той, цитиран от БНР.

Финансистът подчерта, че издръжката на труда е един от основните проблеми. По думите му е възможно повишаване на заплатите, но е важно по какъв начин ще бъде направено то. Като логичен идея той посочи - балансиране на разходите за пенсии и вноските за пенсии чрез увеличаване на възрастта за пенсиониране. 

Според него вдигане на корпоративния данък не се налага, тъй като това е едно от малкото предимства, които България предлага, а и такова решение няма да напълни бюджета. Много от антикризисните мерки действат прокризисно, каза още той. 

Снимка: БГНЕС