Отново пренареждат жълтите павета в центъра на София

Това ще се случи след средата на месец май, очакват се промени в движението

26.04.2023 | 10:28 Редактор: Вяра Димова
Отново пренареждат жълтите павета в центъра на София

Поредното пренареждане на жълтите павета в центъра на София ще започне след средата на май. Това се разбира от позиция на Столичната община, изпратена до БНТ. В нея се посочва, че е необходима дългосрочна прогноза за хубаво време, за да започне пренареждането.

Още в началото на годината се разбра, че жълтите павета в централната част на София, които от 2016 г. са обявени за архитектурно-строителна културна ценност, ще бъдат пренаредени по нова технология, изготвена от Министерството на културата, като целта е опазване на културното наследство.

Паветата се разкривиха след пренареждането им още в началото на септември 2022 г.. Фирмата изпълнител беше глобена със 100 000 лева,  след като се видя, че работник троши с чук няколко павета. Така по-малко от година след края на ремонта ще се наложи той да бъде повторен.

Всичко това доведе и до реакция от Европейската прокуратура, която преди близо месец обяви, че разследва евентуална корупция и злоупотреба със средства на ЕС за възстановяване на историческия център на града, включително пренареждането на жълтите павета.

От общината отчитат, че най-разместени са паветата в активната лента пред Народното събрание. За да започне нов ремонт, ще се наложи да бъде затворен участъкът за движение, което ще затрудни много трафика в центъра на София.

Освен хубавото време друг ключов фактор за започване на пренареждането на паветата е и завършването на ремонта на ул. "Оборище", отбелязват от Столичната община. Улицата ще се използва като обходен маршрут при затварянето на бул. "Цар Освободител".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)