СО: Съдействаме на Европрокуратурата, изпълнителят ще пренареди паветата за своя сметка

По разследването общината е предоставила всички изискани документи

31.03.2023 | 17:37 Редактор: Михаела Димитрова
СО: Съдействаме на Европрокуратурата, изпълнителят ще пренареди паветата за своя сметка

Проверки на изпълнението на ремонтните дейности около пл. "Ал. Невски" (Зона 4) от градския център на София се извършват от декември 2022 г. от МВР, АДФИ и от ДАНС по възлагане от Европейската прокуратура. Днес във връзка с досъдебно производство на Европейската прокуратура от Столичната община бяха изискани заверени копия на сключените договори за строителни дейности през 2018 г. и 2022 г., разходо-оправдателни документи и строителна документация, съставяна по време на строителните дейности, съобщиха от пресцентъра на СО.

Оттам добавят, че документацията е предоставена до момента на всички институции, извършващи проверки, като в рамките на деня ще бъде дадена и на ГДБОП.

Договорът с изпълнителя "ПСТ Груп" ЕАД беше прекратен през юли 2020 г. поради необходимост от промяна на проекта, която води до промени в количествата и вида работи, което изисква откриване на нова обществена поръчка за избор на изпълнител, поясни Столична община.

При прекратяване на договора изпълнителят "ПСТ Груп" ЕАД беше задължен да върне по сметка на Столична община 2 521 548,83 лв. и му е наложена санкция за качество, съгласно договора.  Разплатени към изпълнителя са само реално изпълнени и приети строително-ремонтни дейности, допълват от СО.

От съобщението става ясно, че пренареждането на жълта паважна настилка в участък от бул. "Цар Освободител" между ул. "15 ноември" и бул. "Васил Левски" се е извършвал от "Трейс Груп Холд"  и е на стойност 206 хил. лв. Заради лошо изпълнение Столична община отказва да приеме участъка и да извършва каквито и да е разплащания за него. Изпълнителят "Трей Груп Холд" ЕАД трябва да извърши за своя сметка пренареждане на жълтите павета, след одобрение на нова технология от Националния институт за недвижимо културно наследство, смятат от СО.

По искане от Столична община Центъра за изследвания и проектиране към Университета за архитектура, строителство и геодезия извършва изпитвания на влаганите в зоната строителни материали.

Столична община съдейства изцяло на проверяващите и в рамките на деня предоставя изисканата документация, се казва в прессъобщението.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR