Европрокуратурата с обиски в София заради ремонта на жълтите павета

В операцията "Пътят на жълтото паве" се разследва предполагаема корупция за 6 милиона лева

31.03.2023 | 16:03 Редактор: Михаела Димитрова
Европрокуратурата с обиски в София заради ремонта на жълтите павета

Европейската прокуратура (ЕППО) извършва претърсвания и изземвания в петък в София в разследване на възможна корупция и злоупотреба със средства на ЕС за възстановяване на историческия център на града, включително неговите емблематични жълти павета. Това съобщи пресслужбата на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Разследването е с кодово име "Пътят на жълтото паве". То се отнася до лошо управление на средствата, отпуснати на Столична община за ремонт на стария център на града, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Възможната корупция се изчислява на поне 3 милиона евро.

Европейската прокуратура се е самосезирала през есента на 2022 г. по публикации в медиите. ЕППО проверява договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, след проведени обществени поръчки.

Според разследването през 2018 г. е сключен първи договор за възстановяване на централната част на София (включително бул. "Цар Освободител" и площад "Народно събрание"). Две години по-късно обаче, през 2020 г., когато вече са извършени редица плащания, договорът е прекратен по взаимно съгласие. Посочената причина е несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект. Отбелязва се и че строителните дейности могат потенциално да нанесат щети на Централния военен клуб в София, построен през 1907 г., който има историческа стойност. Въпреки това около 3 млн. евро (6 млн. лв.) са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие.

След прекратяването на този договор общината подписа нов договор с нов изпълнител при същите условия. Новият изпълнител поиска авансово плащане от около 750 000 евро (1,5 милиона лева), за да възстанови вековните жълти павета в центъра на града, които са защитени от Закона за културното наследство. Тази сума засега не е изплатена, докато се проучи ситуацията.

Поисканата от регионалното министерство техническа експертиза обаче установи, че паветата са лошо положени и има и напукани. Лошото качество на рехабилитацията на емблематичните павета, датиращи от 1908 г., заедно с липсата на проверки от страна на общината, биха могли потенциално да генерират допълнителни разходи, според финансовите документи, предоставени на европрокуратурата.

Според разследването от изпълнителите са представени фалшиви документи с невярна информация, удостоверяващи, че работите са извършени в съответствие със спецификациите, което е довело до неправомерни плащания.

Днешните претърсвания и издирвателни действия се извършват от ГДБОП на пет места. За целите на разследването полицията изземва документация и електронни доказателства, свързани с изпълнението на проекта, посочва европрокуратурата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
съд и присъда за този който е подписал договора ,да лежи докато въстанови сумата или да предаде крадливите си другари Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Пешо
преди 5 месеца
Да подскажа на разследващите да търсят парите в едни чекмеджета... Сигнализирай за неуместен коментар