Адмирал Ефтимов: Няма непосредствена заплаха за България

Черно море е регион, в който Русия е създала редица замразени конфликти, заяви командирът на ВМС на САЩ в Европа и Африка

25.04.2023 | 17:49 Редактор: Елеонора Танева
Адмирал Ефтимов: Няма непосредствена заплаха за България

Непосредствена заплаха за България в настоящия момент няма, но има потенциални заплахи. Трябва да работим заедно и да направим така, че конфликтът да не се разпространи. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при откриването на второто издание на Черноморския форум в София.

Адмирал Ефтимов подчерта, че националните ни способности за наблюдение и ситуационна осведоменост са в общия контекст на Алианса и страната ни разчита на тази надеждна система. Началникът на отбраната припомни, че България е предложила да приеме координационната функция за Черно море на своя територия чрез създаването на регионален координационен Център на НАТО на база на вече съществуващия военноморски координационен елемент в рамките на българските ВМС.

Сигурността в Черноморския регион обсъдиха представители на военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция, Украйна, Франция, Великобритания, САЩ и на командванията на НАТО.

"Развитието на процесите в Черноморския регион е ключово за евроатлантическата зона. Ние винаги сме вярвали, че сигурността в Черно море е възможна само с колективните усилия на НАТО и Европейския съюз и целенасочено допринасяме към тези усилия", заяви заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска в приветствието си към участниците във форума.

Тя подчерта, че все повече се оценява значението на Черноморския регион за сигурността и се поставя фокус върху него, включително и в стратегическите концепции на Алианса и ЕС. 

"За справяне с предизвикателствата поставяме акцент върху модернизацията на отбранителните способности и оперативната съвместимост, включително повишаване на капацитета за защита срещу морски заплахи и за подкрепа на свободата на корабоплаването и търговията", каза още заместник-министър Генчовска.

Командирът на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка и командващ на Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол - адмирал Стюарт Мънч, подчерта, че сигурността в Черноморския регион е глобална сигурност. 

"Черно море е регион, в който Русия е създала редица замразени конфликти", посочи адмирал Мънч.

Той акцентира върху значението на Черноморския регион както за развитието на търговията и превоза на стоки, така и като източна граница на евроатлантическото пространство. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ефрейтор Караколев
преди 1 година
Дрън дрън празни приказки. Тоя що не каже ще изпраща ли българи като пушечно месо в Украйна или Да. Нещо го заобикаля този въпрос и не му стиска да каже, какво искат от България неговите "партньори" Сигнализирай за неуместен коментар