Проф. Балтов: Истината възтържествува, лекари от "Пирогов" не са източвали НЗОК

Бившият директор на лечебното заведение оповести съдебното решение по делото за "800 фалшиво" хоспитализирани пациенти

21.04.2023 | 14:35 Редактор: Михаела Димитрова
Проф. Балтов: Истината възтържествува, лекари от

Няма източване на Здравната каса от лекарите на "Пирогов". Това стана ясно от пост във Facebook на проф. Асен Балтов.

Той заяви, че Върховният административен съд е постановил окончателно решение, с което на практика се казва, че Актът на НЗОК от проверката на "Пирогов" за "800 фалшиво" хоспитализирани пациенти е обявен за незаконосъобразен.

"Истината възтържествува винаги, макар и след 2 години!!!", пише проф. Балтов.

Казусът с изнесените данни за фалшиво хоспитализираните пациенти тръгна преди две години.

"Има, обаче реално проведено лечение на 688 пациенти с постковид синдром. Има професионализъм, морал и изпълнена Хипократова клетва на лекарите в Пирогов. Внимателният прочит на съдебното решение, обаче категорично говори и за няколко други факта, които съм длъжен да споделя, написа още проф. Балтов.

"НЗОК, за съжаление, не е обективна и независима обществена институция, която е призвана да работи в интерес на здравноосигурените български граждани, а е политически инструмент в ръцете на управляващите за репресии и саморазправа с неудобните на деня", каза проф. Балтов и се обърна към Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването преди две години, с думите "Професионализмът изисква знание!" 

"Българските институции и техните титуляри по закон са призвани да спазват законите и Конституцията на Република България. Когато те бъдат грубо и безцеремонно нарушавани, българските граждани трябва да имат нетърпимост към подобни прояви и личности. Иначе сме обречени да ни управляват некомпетентни и самозабравили се шарлатани за които ценности, като законност, справедливост, дълг и морал са прости фрази изпразнени от смисъл и съдържание", допълва още проф. Балтов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)